Pups te koop, kennel, Pups, puppies kennel, Pups, te koop

Pogona vitticeps 'Wildkleur'


Interesse? Contacteer ons

Pogona vitticeps 'Wildkleur'

Naam: Pogona vitticeps 'Wildkleur'

Nederlandse naam: Baardagaam


Algemeen

Baardagamen kunnen 40 tot 50cm worden. Ze zijn zeer ruw gebouwd, met een zware kop met brede kaken. Ze hebben stekels op en onder de kop, hun lichaam is redelijk plat en bedekt met ruwe schubben die eindigen in flexibele stekels. Bij bedreiging kan de huid opgespannen worden.

Ze komen oorspronkelijk van de oosthelft van Zuid-Australië tot het zuidoosten van Centraal-Australië. Ze leven daar in warme, droge gebieden met lichte boomgroei tot in woestijnen.

Ze zijn van nature niet agressief en kunnen gemakkelijk tam gemaakt worden. De verzorging van de baardagaam is vrij gemakkelijk en dus een ideaal reptiel voor een beginner.

Ze worden gemiddeld 15 jaar oud.

Huisvesting:

Het terrarium moet minstens 80cm breed zijn voor 1 baardagaam (liefst groter). Voor 2 tot 3 baardagamen is eerder een terrarium van 150x60x50cm aan te raden, met een verluchtingsrooster en minstens 2 lichtpunten (met hierin een warmtelamp en een UVb-lamp). Temperatuur moet zo’n 38°C bedragen onder de spots. De koelste plek mag 25°C bedragen. Laat deze lampen ongeveer 14 uur per dag branden. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot zo’n 20°C.

Het is belangrijk dat er UV-verlichting in het terrarium aanwezig is, zodat extra vitamine D3 kan aangemaakt worden. Vervang de Uvb-lamp om de 6 maanden omdat de sterkte van de lamp afneemt.

Als bodembedekking wordt best terrariumzand gebruikt! Het zijn woestijndieren en hebben genoeg aan een luchtvochtigheid van 30%.

Een bak waarin ze kunnen baden kan de vervelling en de stoelgang helpen. Zorg ervoor dat deze niet te diep is zodat hij niet kan verdrinken. Ververs dit water dagelijks.

Ze leven voornamelijk op de grond maar kunnen ook klimmen. Voorzie daarom ook wat klimmateriaal waarop en onder de baardagaam zich kan verschuilen of kan zonnen.

Van nature zijn het solitaire dieren. Als u hiermee begint kan u best 1 dier houden. Dit om eventuele vechtpartijen te voorkomen. Als u meerdere dieren wil houden kan u best een koppeltje houden. Let er wel op dat het mannetje het vrouwtje niet te veel lastig valt met paargedrag.

Plaats het terrarium op een rustige plaats en beweeg rustig in de buurt.

Verzorging en handteerbaarheid:

Besproei je baardagaam regelmatig. Jonge baardagamen moeten minstens 2x/dag besproeid worden met wat lauw water (plantenspuit).

Een baardagaam is gemakkelijk tam te maken. Het zijn rustige dieren om te hanteren en vrij gemakkelijk om mee te beginnen. Hanteer hem ook niet te veel, dit zijn geen knuffeldieren.

Haal dagelijks de mest uit het terrarium met een schepje. Dit voor de hygiëne en de reuk.

Het terrarium moet slecht enkele malen per jaar volledig gereinigd te worden.


Voeding:

Ze zijn omnivoor, ze eten alles wat in hun bek past, ook kleine soortgenoten. Hun dieet bestaat voor 40% uit plantaardig voedsel. Geef vooral insecten, wilde kruiden, groenten en af en toe stukjes fruit. Bestrooi het voedsel met extra vitamine-, mineralen- en calciumpoeder!
Een baardagaam eet graag en veel. Let erop dat hij niet te dik wordt, dit is niet gezond!

Voor een volwassen baardagaam zijn 4-5 voederbeurten in de week voldoende. Jonge dieren moeten wel iedere dag gevoederd worden.

Voortplanting:

Een baardagaam is geslachtsrijp op een leeftijd van 1 jaar.

Na de paring zal het vrouwtje een ‘hol’ graven om haar eieren in te leggen. Dit zijn er gemiddeld 10 tot 30. Deze worden verlegd naar een broedkast en komen na 50 à 70 dagen uit.

 

Beschermingsstatuut: Geen


 

Graag meer inlichtingen over de baardagaam  in onze speciaalzaak.


 


Prijs vanaf €15,-

 
© Copyright 2014 | Pups te koop, kennel, Pups, puppies kennel, Pups, te koop|chiots a vendre, chenil, Úlevage propre|puppies for sale, kennel, pups for sale | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved
 
 
Privacy Policy|Honden|Katten|Kennel|Puppies|Puppies te koop|Puppy kennel|Pups|Pups te koop