Pups te koop, kennel, Pups, puppies kennel, Pups, te koop

Baby fret


Interesse? Contacteer ons

Baby fret


Baby fret Baby fret Baby fret Baby fret Baby fret

Naam: Baby fret

Animals-Express: Fret 'baby'

Latijnse naam: Mustela Putorius Furo

Hier vind je meer info over oorsprong, karakter, verzorging, grootte, gewicht, prijs en beschikbaarheid van deze fretjes.  Wens je een fret aan te kopen, lees dan deze informatie aandachtig.

ALGEMEEN:

Fretjes zijn vrolijke, speelse, slimme en nieuwsgierige dieren. Ze hebben een goede opvoeding nodig en krijgen graag aandacht. Een fret heeft een zeer speciaal karakter en vereist daarom een zeer specifieke verzorging. Het zijn erg leuke huisdieren!

Fretten behoren tot de marterachtigen. Dit is te zien aan hun langgerektje lichaampje. Het zijn van nature uitstekende jagers. Al eeuwenlang worden ze in de jacht (=fretteren)  op konijnen gebruikt en ingezet in de bestrijding tegen ratten en muizen.

Elke fret heeft zijn eigen tekening en kleur.  De meest voorkomende kleuren zijn “wildkleur en “albino”. Dit in verschillende tinten en aftekeningen. Daarnaast zijn er nog verschillende kleuren die minder vaak voorkomen. Een fret kan ook een langere vacht hebben en dit is dan een “angorafret”. Bij bepaalde kleurvarianten is er vaak een link aan doofheid verbonden.

Mannetjes (= ram) wegen tussen de 900 en 2500gr voor vrouwtjes (= moer) is dit iest minder, 400 tot 1200gr. Het gewicht is ook anders in het voor- en najaar. In het najaar zijn ze wat zwaarder.

Ze worden gemiddeld 6 tot 10 jaar oud.

HANTEERBAARHEID:

Fretten blijven heel hun leven lang speels. Het zijn intelligente dieren en je kan ze veel leren. Maar ze blijven hun eigen karakter hebben! Bij het spelen gebruiken ze vaak hun tandjes!!!!  Blaas in het gezicht, maak een sissend geluid of geef een zachte tik tegen de snuit om het bijten af te leren. 

Fretten zijn hele sociale dieren. Je kan ze met meerdere huisvesten. Zorg wel dat je alleen dieren bij elkaar plaatst die echt goed overeen komen. Dit om stress te voorkomen. Als ze van jongs af aan gewend zijn aan andere dieren, zoals honden en katten, kunnnen ze hier goed mee overweg.

Fretjes slapen veel overdag en zijn het actiefst wanneer het gaat schemeren. Laat ze ook ongeveer 2 uur per dag uit hun hok om te kunnen bewegen en hun energie kwijt te raken. Let er wel op dat ze nergens kunnen ontsnappen of buiten glippen want hierin zijn ze zeer vindingrijk. Je kan wat speelgoed leggen en dit kunnen dozen, tunnels, hoopjes zand om in te graven, balletjes, pluchen speelgoed, ... let er goed op als ze iets kapot bijten ze de stukjes niet inslikken.

Je kan een fret redelijk zindelijk krijgen maar het kan toch nog gebeuren dat er een ongelukje gebeurt tijdens het spelen. Houd hiermee rekening.

Een fret heeft een speciale geur. Je kan af en toe de fret eens een badje geven. Hiervoor zijn er speciale shampoos op de markt.

Laat jonge kinderen en fretten niet zonder toezicht samen spelen. 

Hoe meer u met uw fret speelt, hoe meer het zich aan u zal hechten.

 HUISVESTING:

De kooi van een fret moet groot genoeg zijn voor het aantal fretten dat erin gehouden wordt minimaal 120 x 50 x 50 cm voor 1 of 2 fretten, voor elke fret is 50 cm2 extra nodig.  Er zijn in de winkel dan ook speciale frettenkooien aanwezig.

Fretten hebben een ruime kooi nodig en kunnen slecht tegen de warmte. Zet ze dus nooit in de volle zon (27°C is al teveel) of in een aquarium.

Gebruik nooit houtvezel of hooi als bodembedekking. Fretten hebben heel gevoelige luchtwegen en kunnen allergische reacties vertonen.  Er zijn verschillende bodembedekkers die speciaal ontwikkeld zijn voor de fret.

Fretten kunnen een sterke geur afscheiden. Ververs dan ook dagelijks het kattengrind in het frettentoilet, hun slaapkussens en maak de kooi schoon om geurhinder tegen te gaan. 

Een slaapzak of hangmat die in de kooi vastgemaakt kan worden en die is vervaardigd uit niet pluizend materiaal zal hij zeker weten te appreciëren.  Ook mag het nodige speelgoed niet ontbreken vb. buizen, lappen, pingpongballetjes etc. 

De frettenbak en etensbak moeten goed vastzitten. De fret gaat anders slepen met zijn etensbak en kan hij zijn frettenbak omgooien.

De kooi dient 1x per week volledig uitgekuisd te worden. 

VOEDING:

De fret is een echte vleeseter. In de natuur bestaat hun dieet uit vogeltjes en knaagdiertjes.

Door de snelle spijsvertering heeft een fret hoogwaardig voer nodig. Hier mee wordt voer met een hoge voedingswaarde bedoeld. Fretten zijn vleeseters en hebben behoefte aan een hoge dosis dierlijke eiwitten in hun voeding (minstens 34%). Zorg dat er altijd droge frettenbrokjes klaar staan zodat de fret kan eten wanneer hij zin heeft. Laat de fret NOOIT vasten.

Je kan ze af en toe eens verwennen met een frettensnoepje, stukjes gekookte kip of een stukje gekookt ei. Maar met mate!

Zorg steeds voor voldoende vers drinkwater. Dit kan best in een flesje.

!!! Geef de fret nooit rozijnen, nootjes, chocolade, groenten en fruit.  Ook melk is uit den boze, dit werkt als laxeermiddel.
 

VOORTPLANTING:

Het voortplantingsseizoen voor fretjes is van maart tot augustus.

Eenvrouwtje zal voor het eerst loops zijn rond haar 9 maand en is dan ook vruchtbaar.

De draagtijd ligt rond de 42 dagen. Een nestje kan van 2 tot 15 pups gaan. Vanaf 8 weken mogen zij het nest verlaten.

Mannetjes  geven soms een sterke geur af. Hier kan castratie een oplossing bieden. Castreren van een mannetjes kan vanaf 6 tot 9 maanden.

Beenmergdepressie bij vrouwelijke fretjes!

!!!Preventie

Het beste kunnen vrouwtjes, waar niet mee gefokt wordt, gesteriliseerd worden op 6-8 maanden leeftijd. Het is ook mogelijk om bij de dierenarts een anti-loopsheid injectie te halen. Nadeel is dat de loopsheid soms na 1 maand weer terugkomt en dat er door deze injectie een grotere kans is op baarmoederontsteking.

Hoe ontstaat het?

Omdat een vrouwtje pas een eisprong heeft nadat ze gedekt is zal ze gedurende een aantal maanden loops blijven (van maart-augustus). Ze staat hierdoor langere tijd onder invloed van vrouwelijke hormonen. De hoge hormoonspiegels in het bloed veroorzaken een slechte functie van het beenmerg waardoor een tekort aan rode en witte bloedcellen ontstaat. Hierdoor ontstaat bloedarmoede en kunnen er ontstekingen optreden. Loopse vrouwtjes kunnen al 2 maanden na het begin van de loopsheid problemen krijgen en sterven. Meestal duurt het echter langer voor er symptomen optreden.

Symptomen

De eerste symptomen zijn een loops fretje met wat slijmerige uitvloeiing uit de vagina, gewichtsverlies, te bleke slijmvliezen en kaalheid onder de buik en van de staart.

De fret wordt lusteloos en wil niet meer eten. Er kunnen diverse bloedingen in de huid optreden, het dier kan verlamd raken en er kan een baarmoederontsteking of longontsteking ontstaan.

Behandeling

Als de conditie het toe laat, is een sterilisatie de beste oplossing. Bij een zieke fret kan de narcose een te groot risico worden, dan kan een injectie een goede mogelijkheid zijn om het vrouwtje uit de loopsheid te halen. Als ze weer min of meer is opgeknapt dan kan ze zo snel mogelijk gesteriliseerd worden.

 GEZONDHEID

Een gezonde fret heeft heldere ogen, propere oren en neus. De vacht moet gezond zijn. Een fret is steeds levendig, nieuwsgierig en beweeglijk.

Je moet regelmatig de oren, ogen, nageltjes, gebit en vacht controleren.  De rui is in het voor- en najaar.

Een fret kan gevaccineerd worden tegen hondenziekte, de ziekte van Weil en Rabiës. Je kan je fretje ook laten chippen. Hiervoor kan je terecht bij uw dierenarts.

Als je fretje lusteloos is, niet wil eten, zich vaak krabt, kaalheid vertoont, vuile ogen,oren en neus heeft, niest, hoest kan je best contact opnemen met je dierenarts.

 

 

Graag meer inlichtingen over de fretten in onze speciaalzaak.

 U kan ons ook bereiken op het volgende nummer : 

02/466.50.44


Prijs vanaf €65,-

 
© Copyright 2014 | Pups te koop, kennel, Pups, puppies kennel, Pups, te koop|chiots a vendre, chenil, Úlevage propre|puppies for sale, kennel, pups for sale | Realisation: Abusol | Sitemap | All rights reserved
 
 
Privacy Policy|Honden|Katten|Kennel|Puppies|Puppies te koop|Puppy kennel|Pups|Pups te koop